Pregnancy Symtom That I HaD And Having #2

Salam..



Hai..its near 16 weeks now. Alhamdulillah dah lepas 1st trimester yang lepas, hari-hari yang sangat bersejarah daalam hidup untuk first preggy nie.  Muntah plus loya plus pening dah berkurangan. Memang dugaan betul.. rasa lega sebab dah lepas dugaan itu. Start loya dan muntah dalam minggu ke 7 rasanya.. makan semua boleh tapi makan lambat tak boleh.. nanti mesti muntah..setengah orang lain simpom dia. Macam saya malam adalah malam untuk makan. Mudah rasa lapar je. pastu mesti malas sangat.. bukan di buat2 tau.. tapi keadaan tak mengizinkan. Tanyalah ibu-ibu len mesti sama je ..hee..Start minggu 11 ke minggu 12 , makan apa pun muntah. Tapi macam tak percaya dah lepas dugaan tu sikit-sikit. Yang powernye... mabuk2 pun ley jalan2 kuar sana sini .. balik rumah dari kolej siap nek ktm lg.. berani betul.. haha... sampai umah muntah..wekk!. Alhamdulillah...sekarang di zon yang selesa. Syukur masa mabuk tu.. tak sampai tak larat nak bangun sangat. 

Dah masuk second trimester nie,  selera makan lagi bertambah-tambah.. nak mkan itu makan ini. tapi tak boleh makan banyak-banyak.. tapi sedikit-sedikit dan kerap coz kalau banyak-banyak cepat muntah dan pening. So memang selalu ada makanan dalam bag..HEhe!. Dah lepas dugaan muntah loya tu.. now tibalah pula sakit pinggang, otot-otot... dah tak boleh duduk lama2...lg2 time saya dalam kelas yang kuliahnya sampai 3 jam..aiyoo.. memang lenguh pinggang urat. Demi baby, mama kuatkan diri dan semangat... agar baby pun kuat semangat nanti. Ameen :) Baarulah dapat rasa macam nielah mak kita rasa sewaktu kita dalam perut mak.. mudah2an kita menjadi anak yang baik dan taat.  Dan mudah2an segala dugaan time preggy nie Allah menghapuskan dosa-dosaku yang lalu. Ameen. Dan di trimester nie, dah tak semalas dulu la.. sekarang dah larat nak buat keje.. semangat nak belajar.. cuma kadang2 tu cepat letih.. tak boleh banyak jalan2.. 

Selain tu, saya ada alahan. Kulit gatal area perut, peha , badan.. doctor kata sebab badan nak mengembang dah.. baby dalam perut nak membesar.. sebab kita kurus kan, bila nak besar tu dia ada gatal2 sikitlah. Tapi tak boleh garu dengan kuku nanti lepas bersalin kulit dah tak cantik. So garulah dengan sikat.hehe. Tapi tak se best ngan kuku la.. haha. Nak hati2.. kena beli losyen anti stretch marks lotion.  


Sumplement yang saya makan now, asid folic n obimin je.. tu pun obimin baru start..kalau dulu tu..susah nak makan ubat sebab memang tak suka makan ubat..hehe. Kalau nak tahu, dulu awal2 preggy, bukan main excited beli susu Anmum.. sekarang nie terbiar kat dapur.. tak da sapa minum.. sebab time zaman loya tu.. memang tak boleh minum susu. Sekarang nie nak try balik.. sebab kalsium kurang.. bila gosok gigi sure berdarah, sebab baby dah amek kalsium dari mama die. huhu.

 My bby 14 weeks



Nampak tak baby kat gambar atas..comey je kan.kecik lg.. nie baru first time dapat tengok baby dalam rahim sendiri. Alhamdulillah.. syukur kehadrat Ilahi. Jantung bby ok.. Time scan nie excited sangat..papa die lagi excited.. lagi2 time die gerak2... doc kata die lasak.. aktif agaknye.. nak tunjuk kaki pun susah.. so susah untuk doc ukur besar baby.. before scan perut memang sakit.. agaknye sbb bby tendang2.. mungkin rasa bisa2 sikit. huhu. lagi lagi excited bila nampak tangan die keatas terus ke pipi sebab sebelum nie tercari2 gak mana tangan die.. rupanya2 time azan Asar tu.. terus tangan die nek..mungkin suh solat. hehe. Moga menjadi anak yang baik ye sayangku. :)

Cukuplah utk kali nie. Doakan kesihatan saya dan baby dalam kandungan ye :) tq sudi bace! :)


Comments

  1. amalkan sapu minyak zaitun nai...murah je.....heee, akk x guna losyen stretch mark pn..lgpn minyak zaitun elok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke....ade jugak kate elok gne minyak zaitun...sapu kat perut ye kak... kalau gatal kat peha boleh gak letak minyak zaitun ke?

      Delete
    2. aah..bole gak letak kat peha...n rajin2 buh minyak kt bawah pelipat lutut tu....heeee, tkt nnt ade garisan2 yang "cantek" pas bersalin, n tkt urat timbul..yang urat halus2 biru tu...huhu....sebelum tdo buh minyak kat situ ok :)

      Delete
    3. klo nai nk tgk persiapan barang utk bersalin bole usha kat blog kakak akak.. nadia-bakar.blogspot.com :) huuuuu...t kte leh share2 barang2 bb yg penting utk bli..maklum la, 1st bb ni sume barang nak beli

      Delete
    4. owh yeke kak... bawah pelipat lutut pun kne sapu eh... yg tu x pernah tahu pulak... ok...nti kite cube.. kalau guna minyak zaitun yang Syurah tu boleh ke?


      ok kak...nti kite tgk blog kakak akk tu... ape2 akk bgthu la eh... mmg banyak persiapan kne buat..

      Delete
    5. as long as minyak zaitun ok je... :) amalkan tau...n klo bole susu kne mnm jgk naila...nnt jadi simpul mengkarung ble kandungan makin besor...akk yg dok mnm susu pn kne jgk..tp jarang sgt la jadinye...tdo pkai stokin k....klo sejuk lagi mudah nak kena....

      Delete
    6. susu minum dah... ok je...mungkin sehari sekali je.. bby dah besar mungkin lg sng kena kot kak..

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Dengan Siapa Saya Wajib Berhijab Dan Bersalam?

Pentingnya FOLIC ACID Sebelum Dan Semasa Hamil

Tidur Sunnah Rasulullah