8/16/13

.Most Beautiful Experience I Ever Had.

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum.

Dear readers, 

Hi and hello hello. 

Ape kabar?

Lama juga tak update belog. Ape dah jadi dah. Keadaan kurang stabil. Hmm. Maaf.

Dan seperti yang sedia kawan-kawan yang dah tahu, Alhamdulillah.. kite dah selamat melahirkan seorang baby lelaki berat 2.78kg. Ringan je kan. Senang nak kuar. Hehe.

Kite nak share experience camne jalan cerita kite stat sakit sampai melahirkan. And buat cerita nie kenangan nanti bila nak baca balik nanti. =D

Moment Bersalin

Ditakdirkan kite bersalin masa 39 weeks and 5 days. Lain hospital lain due date die.. ade yang 31 Julai or 2 agos. Tapi kalau ikut hospital kerajaan 2 ogos. Alhamdulillah, lahir dengan selamat and normal pada 31 Julai 2013 pada jam 10.29 malam di Hospital Sg.Buloh. 

Nak ikutkan panjang ceritanya macam mana boleh bersalin kat sg.buloh, sebab asalnya dah booking kat salah sebuah hospital swasta. (hospital dirahsiakan). Memang pengalaman sangat moment on the way nak g hospital tu. 

Ok, mula-mula start sakit contraction tu dalam pukul 2 petang. Sakit sekejap-sekejap. Orang kata kalau sekejap-sekejap tu bratox hicks. (contraction tipu2). Kite pun buat cam biasa lah, buat keje rumah. pahtu, sakit menjadi-jadi dalam 3.30ptg, sakit datang setiap 10minit, makin lama makin kerap sampai ke 5minit setiap contraction. Sakit dia hanya Allah je yang tahu. Sorang-sorang plak tu kat rumah, husband keje. Pukul 4 dah tak tahan sangat terus call husband suh balik, sebaik ofis dalam kawasan. Ingat nak tunggu lagi pas maghrib takut nanti kalau g hospital awal  kena balik umah balik takut2 jalan tak bukak lagi. Then, memang sangat-sangat tak tertanggunglagi, kite redah je g hospital jugak, sampai-sampai je kat hospital swasta tu, CLOSE!!! sabar. dah call  tak jawab. time tu pukul 7mlm. orang buat prepare nak buka puasa.

Memang ditakdirkan kite bersalin kat hospital sg.buloh. Husband bawa terus g hospital, yang tak tahan tu, jem. tak tahula nak kate macam mana keadaan time dalam kereta tu, siap tendang-tendang, rasa macam nak tekan minyak kuat-kuat. Nasib husband nie die cool ckit, tapi dalam cool tu cuak muka dia. hehe. Sebab kite nangis kite tahan and memang nangis takde suara.huhu.so takla dia gelabah-gelabah sangat.

7.15 mlm: Sampai hospital ,nurse dah suruh masuk. Alhamdulillah, Allah bantu. cepat je kite dapat katil untuk cek bukaan and jantung baby.

7.30 mlm: Dah buka puasa. Kite tak dapat buke sebab husband kat luar, tak boleh masuk lagi, makanan pun takde. Tak sempat nak mintak suami. Tapi masa tu macam tak fikir nak makan, fikir sakit tu.

7.45 mlm: Sempat fikir lagi, suami kite dah buka ke? mkn kat mana? risau plak. Sempat msg suami, bagitahu dah 3cm. Lama juga dalam bilik tu lebih kurang 45 minit. lepastu, nurse suh bangun duduk kat kerusi dulu. Semua orang tgk kite time tu menahan. Dulu kite tgk org sakit, camni ghupenye rasanya...

9.00 mlm: Doktor panggil kat bilik lain untuk cek bukaan lagi, dah 8cm. aik, cepattnye. Msg husband, dia terkejut. Ikutkan orang nak bukak 1cm tu mmg lama dalam 1jam camtu. Alhamdulillah, Allah permudahkan. and doc pecahkan air ketuban.

10.00 mlm: Dah masuk labour room. Bila dah start pecah air ketuban tu, lagi-lagi lah bertambah sakit. Dah kuar suara kite meraung sakit. Husband masuk sekali beri semangat. Doc terus suruh teran. Kite susah nak push sebab tak cukup nafas and takde tenaga nak push sebab tak buka puasa. (nak nangess) . Sampai kena marah ngan nurse-nurse tu semua.. kite dah tak heran dorang nak marah, kite tahu dorg nak kite kuat push sbb takut baby lemas.

10.29 mlm : Alhamdulillah wa syukurlillah, kite selamat melahirkan baby boy anugerah dari Allah, Amanah Allah. Tapi masa dah kuar tu, baby tak nangis, doc dah risau, cuma dengar baby sedu je..pastu terus baby nangis. Alhamdulillah..Terus baby kuar-kuar je dah bukak mata.hehe. Lega! semua rasa sakit tu dah hilang serta merta. :) Hanya orang yang dah beranak je tahu macam mana rasa sakitnye. Lain orang lain lain. Ada yang senang ada yang susah. Hikmah tu hanya Allah je yang tahu buat masa ni.





AHLAN WASAHLAN

MUHAMMAD HARITH NAUFAL BIN MOHD HANIFF









BABY NAUFAL 1 HARI


 our most beloved n intelligent sword (of Allah).. Alhamdulillah.. Ibu jadi kuat sbb awk syg..ibu lawan sakit sbb awk.. Awk Amanah Allah. Baby Naufal.. Awk cinta hati kami dunia akhirat.. (:







AFTER A WEEK


"Sayang . andai ibu ayah sibuk tentang hal duniawi. ingatkan or ajak kitorang spend time dengan kitab Allah ye. satu muka pun jadi lah. ibu rasa berdosa kalau kata takde masa walhal masa ni Allah yg punya, inshaaaAllah jadi khalifah hebat k . i love you forever bebeh"

love, 
Ibu nailah 

(ewah ada dah Ibu sekaraaaaang kekekekekekk)



5/30/13

.62 days to go.

Assalamualaikum.

Dear readers, ape kabar? lama dah saya tak cakap-cakap dalam blog nie. tak terusik pun. Ya Allah, maap le wahai myblog. Memang takda masa nak update. Nak cerita pun tak sempat nak menaip.. boleh bercerita dalam hati je apa yang di rasa dan apa yang berlaku.Alhamdulillah, kandungan hampir mencecah 8 bulan. Kejap je rasanya. Dalam tempoh dan perjalanan sebagai bakal seorang ibu.. macam-macam ragam. Kadang-kadang rasa macam tu, kadang-kadang rasa macam nie. Tak tahu rasa macam mana lagi. hehe.

Alhamdulillah, segala yang saya tempuhi bersama baby dalam kandungan ini menjadikan saya lebih kuat dan sabar dengan setiap yang berlaku. Cuma tang emosi memang kena cukup-cukup jaga dan sabar. Nak-nak time penat. Kesian suami. hehe. Maaf ye abang. :)  Masa Preggy nie memang kuat makan.. makannnnnn aje. tengah malam pun cari makanan. Macam makanan tu sebati dengan diri nie. Kalau dulu sebelum preggy, tengok makanan pun alah... gitu-gitu je. Tak teruja macam sekarang. hehe. But kebelakangan nie, makan kuat gak, tapi tak ley ikut kan sangat ..sebab selalu mengah. seee... makan pun mengah. aiyoo. perut dah tepu.. kang mengeras pulak baby dalam perut nie. Masa 29 minggu ritu, chekup kat KK , berat naik 2kg dalam maasa 2 minggu..mendadak naik. Yelah..tengah selera makan..dan2 je doc suh minum air gula utk appoinment akan datang. sabo je la..



Ya Allah.. hanya Allah shj yg tahu rasa dia camne.. dgn perut kosong x mam ape2.. sebaik x pengsan.. kne minum nie pun sbb berat nek mendadak dlm masa 2weeks.... MGTT in progress.. harap2 xda penyakit pape time preggy nie.. Amin..

Balik dari KK, terus balik umah cari makanan. lapooorrr bangatt! huhu. Sekarang nie  2 minggu sekali je kena g chekup. Dah 31 weeks still hb rendah..ntah la..dah tak tahu macam mana nak naikkan hb nie..risau gak dengan baby. Tapi nak tak nak kena gak usaha naikkan hb. Makan ubat naik kan darah merah bia sampai normal. risau kena cucuk plak.mau effect die sakit sampai dah bersalin nanti.  (~_^)

Time 30 weeks, g kinik ikhwan ,puncak alam, excited nak g scan 4D untuk baby. Baby cute sangat.. tapi baby pemalu sangat.. asyik nyorok muka je..kaki naik atas dahi la.. tangan atas dahi la..banyak fikir ke aanak aku nie.. hehe.. baby tunjuk muka  pun sekejap je, sebab mungkin nak surprise kat mama ngan papa yeee ... hehe. bila tengok tang kat bawah tu pun kepit-kepit malu  tak nak tunjuk..tapi mama nampak dah cikit-cikit. dah 3 doc cakap jantina yang sama. besttnya.. :) pastu doc kate die pun tak puas hati sebab scan je baby memang tak nak tunjuk muka sepenuhnya. so doc decide suh datang 2minggu lagi. tengok-tengok baby still macam yang sama je...malumalu.. yang ketaranya jari-jari tangan die tutp mulut...sah memang pemalu anak aku nie. hehehe.  seronok bila tengok doc dah print out gambar baby yang kite tengok nie la yang paling jelas.. dan selebihnyee copy kat cd. malangnye... doc bg cd kosong lak... tertukar agaknye... huhu..amek minggu depan je la.. tak dapat nak tunjuk kat sini. 


Tak sabar menunggu kelahiran insan yang baru dalam kehidupan kami.


Sekarang nie, saya sedang menghabiskan masa-masa praktikalku di pejabat agama islam daerah kuala selangor. tinggal 2 minggu lagi. Kejap je rasa. baru dapat rasa suasana bekerja pejabat sebenarnya. tapi penat gak eh.. lagi-lagi saya yang preggy nie. memang kena banyak rest.  Badan pun dah bertambah berat, nak solat pun agak-agaknye tak lama lagi kena solat duduk.. memang kaki selalu kejang. sakit belakang, pinggang. Ya Allah...hanya Allah sahaja yang tahu. Moga Allah menghapuskan segala dosa-dosaku yang terdahulu. Amin Ya Rabb. 

Agak panjang entry kali nie.. hehe. Sekali kuar idea.. banyak la... hehe... ok doakan saya dan baby ye. moga dia sihat dan cukup 9 bulan dan dah matang untuk lahir kedunia..  Amin.