Posts

.Most Beautiful Experience I Ever Had.

Image
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum.

Dear readers, 
Hi and hello hello. 
Ape kabar?
Lama juga tak update belog. Ape dah jadi dah. Keadaan kurang stabil. Hmm. Maaf.
Dan seperti yang sedia kawan-kawan yang dah tahu, Alhamdulillah.. kite dah selamat melahirkan seorang baby lelaki berat 2.78kg. Ringan je kan. Senang nak kuar. Hehe.
Kite nak share experience camne jalan cerita kite stat sakit sampai melahirkan. And buat cerita nie kenangan nanti bila nak baca balik nanti. =D
Moment Bersalin
Ditakdirkan kite bersalin masa 39 weeks and 5 days. Lain hospital lain due date die.. ade yang 31 Julai or 2 agos. Tapi kalau ikut hospital kerajaan 2 ogos. Alhamdulillah, lahir dengan selamat and normal pada 31 Julai 2013 pada jam 10.29 malam di Hospital Sg.Buloh. 
Nak ikutkan panjang ceritanya macam mana boleh bersalin kat sg.buloh, sebab asalnya dah booking kat salah sebuah hospital swasta. (hospital dirahsiakan). Memang pengalaman sangat moment on the way nak g hospital tu. 
Ok, mula-mula start…

.62 days to go.

Image
Assalamualaikum.

Dear readers, ape kabar? lama dah saya tak cakap-cakap dalam blog nie. tak terusik pun. Ya Allah, maap le wahai myblog. Memang takda masa nak update. Nak cerita pun tak sempat nak menaip.. boleh bercerita dalam hati je apa yang di rasa dan apa yang berlaku.Alhamdulillah, kandungan hampir mencecah 8 bulan. Kejap je rasanya. Dalam tempoh dan perjalanan sebagai bakal seorang ibu.. macam-macam ragam. Kadang-kadang rasa macam tu, kadang-kadang rasa macam nie. Tak tahu rasa macam mana lagi. hehe.

Alhamdulillah, segala yang saya tempuhi bersama baby dalam kandungan ini menjadikan saya lebih kuat dan sabar dengan setiap yang berlaku. Cuma tang emosi memang kena cukup-cukup jaga dan sabar. Nak-nak time penat. Kesian suami. hehe. Maaf ye abang. :)  Masa Preggy nie memang kuat makan.. makannnnnn aje. tengah malam pun cari makanan. Macam makanan tu sebati dengan diri nie. Kalau dulu sebelum preggy, tengok makanan pun alah... gitu-gitu je. Tak teruja macam sekarang. hehe. But kebe…

Pregnancy Symtom That I HaD And Having #2

Image
Salam..


Hai..its near 16 weeks now. Alhamdulillah dah lepas 1st trimester yang lepas, hari-hari yang sangat bersejarah daalam hidup untuk first preggy nie.  Muntah plus loya plus pening dah berkurangan. Memang dugaan betul.. rasa lega sebab dah lepas dugaan itu. Start loya dan muntah dalam minggu ke 7 rasanya.. makan semua boleh tapi makan lambat tak boleh.. nanti mesti muntah..setengah orang lain simpom dia. Macam saya malam adalah malam untuk makan. Mudah rasa lapar je. pastu mesti malas sangat.. bukan di buat2 tau.. tapi keadaan tak mengizinkan. Tanyalah ibu-ibu len mesti sama je ..hee..Start minggu 11 ke minggu 12 , makan apa pun muntah. Tapi macam tak percaya dah lepas dugaan tu sikit-sikit. Yang powernye... mabuk2 pun ley jalan2 kuar sana sini .. balik rumah dari kolej siap nek ktm lg.. berani betul.. haha... sampai umah muntah..wekk!. Alhamdulillah...sekarang di zon yang selesa. Syukur masa mabuk tu.. tak sampai tak larat nak bangun sangat. 
Dah masuk second trimester nie,  se…

Anemia In Pregnancy* Risauuunyeee

Image
Salam.

Masa awal-awal preggy, first checkup doc dah bgthu yang keputusan blood test menunjukkan yang HB saya rendah. Patutla selalu rasa macam susah nak nafas, jantung berdebar laju pastu letih sangat-sangat, n pening toksah nak cakap. Risau gak nie.. risau kalau time study pitam, jalan banyak sebab kat kolej kan. Alhamdulillah setakat nie taklah pitam dan mata kabur-kabur.  Dah dua kali checkup, darah still rendah...cuma naik skit je.. sampai doc suh emergency ke Hospital Kajang. Nasib baik tak kena tahan wad. Mungkin doc tengok saya ok dan tak lemah sangat.  
Baru-baru nie, ada 2 appoinment doc dan saya dah buat keputusan taknak buat checkup weekly kat hospital kerajaan, nak tukar wat kat klinik biasa.. dan checkup kesihatan mama dan baby nie, janji baby sihat.  Tak sanggup nak g tiap2 minggu.. sbb saya anemia. Lagi-lagi checkup bukan buat hujung minggu, tapi wat time hari biasa. Agak susah sebab saya masih belajar dan perlu fokus study. Kebelakangan nie saya jarang datang kelas sb…

Pregnancy Symptom That I had And Having # 1

salam.
Alhamdulillah, hari nie genap  usia kandungan dah 8 minggu. Thanks to Allah. :) I've a great journey with my baby. Nampaknya dah stat mabuk dan mual-mual. Get ready Nailah. plastik sentiasa di bawa dalam beg utk ke kelas.. bila2 masa je.hehe. Tapi setiap orang berlainan alahan dia. Macam saya, perut kena sentiasa isi.. boleh dikatakan setiap setengah jam mesti nak makan.. kalau tak makan, stat pening dan akan muntah. Boleh imagine tak macam mana? bertambahlah berat badan camnie. Adakah baby boy?? hehe. sbb bak kata ummie saya, kalau makan banyak nie baby boy. Tapi tak kesah la mana2 pun, girl or boy, janji baby lahir dengan selamat dan sempurna. Ameen Ya Rabb. Yang penting bila pening sentiasa kena bau bam angin tu.. adala rasa kurang sikit.
Masa awal pregnancy saya tak mabuk sgt. Cuma loya plus penat yang teramat plus kemalasan yang terlampau. So tu consider one scope of symptomlah. kalau dalam klas tu bila nek tangga memang heart beat,   pinggang sure sakit sbb duduk lama…

Menanti Detik Keindahan Bersamamu..

Image
Assalamualaykum.
 Dear readers, hopefully anda berada dalam keadaan sihat walfiat. Now, cuaca pun tak berapa nak baik, petang je musti hujan. Actually, entry kali nie nak cerita yang happy-happy je. But ini memang betul-betul super duper good news. hehe. Opss, nanti dulu, before that kena cerita dulu dari awal. 

Alhamdulillah, dah 7 bulan usia perkahwinan saya dan suami. Syukur dikurniakan suami sebaik dia. Dan tak lama lagipun saya akan menghabiskan study dalam 4 bulan lebih lg..InsyaAllah.
. . . . . . . .
.

Alhamdulillah, Alhamdulillah.... Allah telah memakbulkan salah satu doa kami dan Allah kurniakan kandungan pertama kami. :)


Sesungguhnya perancangan Allah itu Maha Hebat, Terima kasih Allah atas rezeki dan nikmat yang Kau berikan. Memang tepat pada masanya. Allah Maha mengetahui. :) Yeeeaaayy... hanif dan ila junior is coming to the world!!! Macam mana la rupe baby nie kan. Before this, kami tak la mengharap cepat atau lambat tp we still praying. Syukur rezeki. Sometimes, Allah d…

.Extra Happy Today.

Image
Salam. Oh! I am being extra happy today. Alhamdulillah, thank you ALLAH. Weekand ini agak rileks walaupon menggunung rujukan kena cari for tesis yang menunggu untuk disiapkan. But untill now, buat tesis pun kejap je mengadapnya.uhuhu. Fikiran sudah melayang nak balik rumah bonda dan ayahanda. Rindu pada keluarga makin membuak-buak. Last day dah call bonda.. setelah bercakap dengan bonda tercinta. Ya ALLAH banyak sungguh cerita daripada beliau. Rindu Si Bonda, sudah lama tidak bercerita panjang. Kami memang suka berkongsi cerita. Oh! Rindunya! 

Minggu nie hubby kata nak balik rawang..hoorayyy! In the same time, minggu tu juga hubby nak settle kan tentang keje dia.. Hopefully, hubby dapat quartes for tempat keje baru dia. Congratulation for him coz memang dia nak sangat keje kat jabatan air tu, lama jugak la tunggu orang sana panggil, mau 6 bulan tunggu. Bajet2 agaknya takdapat..hmm..berkat kesabaran beliau Alhamdulillah..Syarikat air tu bukan kat SYABAS, but dapat kat PUNCAK NIAGA. Takp…