Posts

Showing posts from December, 2012

Anemia In Pregnancy* Risauuunyeee

Image
Salam.

Masa awal-awal preggy, first checkup doc dah bgthu yang keputusan blood test menunjukkan yang HB saya rendah. Patutla selalu rasa macam susah nak nafas, jantung berdebar laju pastu letih sangat-sangat, n pening toksah nak cakap. Risau gak nie.. risau kalau time study pitam, jalan banyak sebab kat kolej kan. Alhamdulillah setakat nie taklah pitam dan mata kabur-kabur.  Dah dua kali checkup, darah still rendah...cuma naik skit je.. sampai doc suh emergency ke Hospital Kajang. Nasib baik tak kena tahan wad. Mungkin doc tengok saya ok dan tak lemah sangat.  
Baru-baru nie, ada 2 appoinment doc dan saya dah buat keputusan taknak buat checkup weekly kat hospital kerajaan, nak tukar wat kat klinik biasa.. dan checkup kesihatan mama dan baby nie, janji baby sihat.  Tak sanggup nak g tiap2 minggu.. sbb saya anemia. Lagi-lagi checkup bukan buat hujung minggu, tapi wat time hari biasa. Agak susah sebab saya masih belajar dan perlu fokus study. Kebelakangan nie saya jarang datang kelas sb…

Pregnancy Symptom That I had And Having # 1

salam.
Alhamdulillah, hari nie genap  usia kandungan dah 8 minggu. Thanks to Allah. :) I've a great journey with my baby. Nampaknya dah stat mabuk dan mual-mual. Get ready Nailah. plastik sentiasa di bawa dalam beg utk ke kelas.. bila2 masa je.hehe. Tapi setiap orang berlainan alahan dia. Macam saya, perut kena sentiasa isi.. boleh dikatakan setiap setengah jam mesti nak makan.. kalau tak makan, stat pening dan akan muntah. Boleh imagine tak macam mana? bertambahlah berat badan camnie. Adakah baby boy?? hehe. sbb bak kata ummie saya, kalau makan banyak nie baby boy. Tapi tak kesah la mana2 pun, girl or boy, janji baby lahir dengan selamat dan sempurna. Ameen Ya Rabb. Yang penting bila pening sentiasa kena bau bam angin tu.. adala rasa kurang sikit.
Masa awal pregnancy saya tak mabuk sgt. Cuma loya plus penat yang teramat plus kemalasan yang terlampau. So tu consider one scope of symptomlah. kalau dalam klas tu bila nek tangga memang heart beat,   pinggang sure sakit sbb duduk lama…

Menanti Detik Keindahan Bersamamu..

Image
Assalamualaykum.
 Dear readers, hopefully anda berada dalam keadaan sihat walfiat. Now, cuaca pun tak berapa nak baik, petang je musti hujan. Actually, entry kali nie nak cerita yang happy-happy je. But ini memang betul-betul super duper good news. hehe. Opss, nanti dulu, before that kena cerita dulu dari awal. 

Alhamdulillah, dah 7 bulan usia perkahwinan saya dan suami. Syukur dikurniakan suami sebaik dia. Dan tak lama lagipun saya akan menghabiskan study dalam 4 bulan lebih lg..InsyaAllah.
. . . . . . . .
.

Alhamdulillah, Alhamdulillah.... Allah telah memakbulkan salah satu doa kami dan Allah kurniakan kandungan pertama kami. :)


Sesungguhnya perancangan Allah itu Maha Hebat, Terima kasih Allah atas rezeki dan nikmat yang Kau berikan. Memang tepat pada masanya. Allah Maha mengetahui. :) Yeeeaaayy... hanif dan ila junior is coming to the world!!! Macam mana la rupe baby nie kan. Before this, kami tak la mengharap cepat atau lambat tp we still praying. Syukur rezeki. Sometimes, Allah d…