Posts

Showing posts from August, 2012

Happy Eidul Fitri

Image
Assalamualaikum...
Dear readers, kawan-kawan, sahabat-sahabat serta sekeluarga.. SELAMAT HARI RAYA!. Maaf zahir batin yee.. Alhamdulillah... Allah beri peluang lagi saya dan anda semua melalui bulan Syawal tahun ini lagi. Tahun nie dengan orang baru dalam hidup saya.. suami saya. :) Tahun nie raya lain sikit sebab raya first kat rumah mertua kat kluang, Johor. T____T. Memang pengalaman betul. hehe. Okay, see you again. Maaf salah silap andai ada terguris hati, lisan yang tak terjaga. Kita insan yang serba kekurangan, InsyaAllah, dengan kemaafan ini, terubat rasa bersalah dan dosa-dosa kita yang lepas. Take care ya! 

Selamat Hari Raya Aidifitri. Jaga diri baik2.
Ikhlas,
.Nailah dan Suami.

Pentingnya FOLIC ACID Sebelum Dan Semasa Hamil

Image
Assalamualaikum..

Dear readers, 
Entry kali nie saya nak share kan tentang pentingnya "FOLIC ACID" SEBELUMdan SEMASA mengandung. Harus di ingat ya folik asid bukan ubat ajaib untuk kesuburan tetapi membantu untuk kesuburan dan memberi faedah pada bayi dalam rahim. Sebenarnya saya pun baru tau tentang pentingnya Folic Acid nie.. tu pun doktor yang suggest kan.. Bagi kawan-kawan yang bakal berumahtangga pun mesti kena tahu dan ambil anisiatif. Emm okay,, Takpe, kita lihat info dibawah..



Apa itu ASID FOLIK? 
-Asid Folik adalah vitamin B9 yang sangat penting kepada wanita sebagai persediaan untuk mengandung.  -Ia juga penting untuk membentuk saraf tunjang bayi yang lebih sempurna pada peringkat awal mengandung. 


Mengapa ia PENTING?1) Mengurangkan kecacatan saraf tunjang (neural tube defect) seperti: Gangguan pada pembentukan saraf tunjang (spinal bifida)


Bayi yang dilahirkan dengan pembentukan otak dan tempurung kepala yang tidak sempurna atau langsung tak terbentuk ( anecephaly/enceph…

Nota Hati

Image
Assalamualaikum...
Dear readers, hopefully sihat walfiat sepanjang Ramadhan ini. Mudahan-mudahan kita akan terus beribadah sehingga hari terakhir ramadhan dan bulan-bulan seterusnya.  InsyaAllah. Alhamdulillah, ramadhan kali nie saya berpuasa sebagai seorang isteri, syukur Alhamdulillah.. hampir empat bulan usia perkahwinan kami. Satu tanggungjawab yang amat besar untuk sepasang suami isteri melaluinya. 




Btw, segala entry yang saya selitkan tentang wedding saya, tiada niat atau pon lain-lain maksud. Just untuk berkongsi pengalaman dan untuk bakal-bakal pengantin di luar sana mana tau boleh mendapatkan sedikit input2 berguna dalam entry saya :) Itu jeee, takde kena mengena untuk menyinggung mana2 pihak samada yang hidup atau yang dan meninggal dunia. Kadang-kadang benda baik pun ada je tak kena di mata orang. apa tah lagi benda yang tak baik kan. 

Tidak kira siapa latar belakang kita, apa taraf kita, di mana kita berada, berapa usia kita dan apa tujuan kita, sebaik2nya yang penting adalah…

Happy Fasting :)

Image
Assalamualaikum. 





Hye. . . cute kan doodle kepunyaan clumzy Haziq nie.. nie pun search kat uncle google. hehe. Semoga puasa dan amal ibadah kita diterima Allah dan segala amalan yang kita lakukan dengan hati yang ikhlas. Perbanyakkan membaca al Quran dan berdoa. Lagi lagi doa orang yang berpuasa nie makbul tau.

Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak." (sunan Ibnu Majah,bab Fis Siyam Da'watuhu.) 
see.. berdoa selalu taw.


Abu Zar r.a pernah berkata, bahawa beliau meminta Rasulullah s.a.w memberi pesanan yang berpanjangan, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud, "Semaikanlah perasaan taqwa kepada Allah kerana ia adalah sumber amalan-amalan baik," Aku meminta supaya Baginda menambah lagi, " Tetapkanlah membaca Al Quran kerana ia adalah nur untuk kehidupan ini dan bekalan untuk akhirat."


Semaikan rasa taqwa kepada Allah. Moga syurga milik kita semua.. :)  

Note: rindu nak ngaji ngan …

Your 'language' reflects your character.

Image
Assalamualaikum. . .
Dear readers.. hopefully dalam keadaan sihat di bulan puasa nie.. kena lagi cergas dan bersemangat. :) Pernah tak anda semua berfacebook? mustahil lah di antara kita nie kalau tak da facebook kan. Facebook antara medan sosial yang femes abad ini. Mestilah selalu update status.. ada orang yang suka berdakwah, meluahkan rasa hati, samada rasa gumbira , rasa marah, rasa tak puas hati. rasa-rasa yang seperti ini tak semua kita boleh publish kat status facebook. Lagi-lagi rasa-rasa yang negatif. Jangan sesekali ok?. peringatan untuk diri sendiri juga. Pendapat saya kalau luah yang happy-happy tak mengapa.. bagi saya kita sudah tahu yang dia happy dan mesti kita happy for them even kita tak lah kenal sangat dorang. Tapi tak tahulah kalau ada manusia yang tak suka kita dalam keadaan senang.. itu dah lain ceritanya. 

Kalau kita rasa marah, nasihatkan "dont's ever ever ever post kat facebook" . Contohnya: 

Ingat kau bagus sangat ke??!! Boleh jalanlah..!!! 

Co…