8/7/12

Your 'language' reflects your character.

Assalamualaikum. . .

Dear readers.. hopefully dalam keadaan sihat di bulan puasa nie.. kena lagi cergas dan bersemangat. :) Pernah tak anda semua berfacebook? mustahil lah di antara kita nie kalau tak da facebook kan. Facebook antara medan sosial yang femes abad ini. Mestilah selalu update status.. ada orang yang suka berdakwah, meluahkan rasa hati, samada rasa gumbira , rasa marah, rasa tak puas hati. rasa-rasa yang seperti ini tak semua kita boleh publish kat status facebook. Lagi-lagi rasa-rasa yang negatif. Jangan sesekali ok?. peringatan untuk diri sendiri juga. Pendapat saya kalau luah yang happy-happy tak mengapa.. bagi saya kita sudah tahu yang dia happy dan mesti kita happy for them even kita tak lah kenal sangat dorang. Tapi tak tahulah kalau ada manusia yang tak suka kita dalam keadaan senang.. itu dah lain ceritanya. 


Kalau kita rasa marah, nasihatkan "dont's ever ever ever post kat facebook" . Contohnya: 


Ingat kau bagus sangat ke??!! Boleh jalanlah..!!! 


Contoh je k. Apa yang anda fikir tentang status di atas?? mesti anda fikir dia macam-macam kan. Natijahnya, orang yang tak kenal kita dalam facebook pun jadi tahu perangai kita sebenarnya. Sangat-sangat mengaibkan. Kalau rasa marah tu, buat bersabar dan beristighfar. Kadang-kadang bahasa yang digunakan menggambarkan peribadi seseorang. 


"Your 'language' reflects your character."


So be careful .. di bulan Ramadhan banyakkan amal ibadah.. topup yang kurang, moga amal ibadah kita diterima Allah. Lagi-lagi nak dekat 10 malam terakhir Ramadhan. Jangan kita sia-siakan peluang yang ada nie ya.. Di facebook , banyakkan update status yang memperingatkan sahabat-sahabat kita kepada Islam dan  al Khaliq kita .InsyaAllah.. :) Minta maaf ye.. kalau-kalau ada dikalangan anda yang baca nie pernah dalam keadaan seperti demikian. Let's change! :)



Salam Ramadhan,
Dari Nailah dan Suami :)

0 comment:

Post a Comment