12 Things To Do Before I Get Married

Assalamualaikum


Hye Readers. . . Alhamdulillah, memandangkan saya baru je habis paper final exam. . . jadi saya diberi cuti selama 1 bulan. Dalam masa sebulan memang saya kena manfaatkan betul-betul masa yang ada. Jadi, jari-jari saya dah mula bergerak tekan-tekan keyboard. . . nak list down kan. . . apa target saya sebelum kawen dan preparation. . ;) takut plak nak wawen. hehe.


( Kununnye depa nak kawen dalam masa masa terdekat)

12Perkara Nak Dilakukan Sebelum Berkahwin


1. Berjasa pada Ummie &Abah tercinta sebelum mereka akan melepaskan saya. . . walaupun saya tahu, memeberat ibu ayah nak lepaskan seorang anak yang selama ini mereka jaga 22 tahun.Sedihnya T___T

2. Nak belajar masak-masak. .. tapi rasanya semua orang tahu masak,potong bawang merah, putih, halia tu semua boleh la kan. . .:D Cuma macam mananak bagi masakan tu betui2 sedap. . . JMemandangkan bakal suami saya sukamasakan pedas2 dan masakan kampong. . .Saya akan cuba belajar, belajar, danbelajar. . . :D

3. Niat di hati nak bawak family pergi holiday. . . bila dapat first gaji sebelum kawen. . . tapi taksangka perancangan Allah itu lebih awal. . . kawen masa dalam keadaan belajar.. . erm. . . takpe. . . lepas kawen, dah dapat kerja pun boleh kan. . .kan. . .tangguhkan sekejap. . . Next. .

4. Saya nak kumpul semua buku-buku cerita dan ilmiah saya, kalau dah hilang pun, nak juga cari buku tusampai dapat. . . memandangkan “DIA” mempunyai minat yang sama. . .saya nakcombine buku-buku dia dengan saya. . . sebab saya nak wujudkan library katrumah kami nanti. . . InsyaAllah. . . :D (Berangan)

5. Tengah cari ruang danpeluang nak berjumpa dengan sahabat-sahabat kesayangan saya. . . nak makansama-sama, picnic sama-sama, gurau senda, gossip-gosip hati ke hati sama-sama.. . semuanya sama-sama. . . sebab lepas kawen, mungkin masa bersama sahabat-sahabatlimit. . . T___T

6. Next, tak lupa juga nakmencari dan menanam Ilmu agama, Ilmu rumahtangga sebaik mungkin sebelum kawen,banyak yang perlu dipelajari. . . kawen bukan sehari tau. . . :D

7. Mengaji pun penting. . .nak belajar dengan Atok Hassan, walaupun dah khatam, tapi belum tentu bacaantajwid saya betul. . . kan. Walaupun,atok sangat garang bila ajar ngaji. . . saya kene bertahan. . . (senang nantinak ajar anak) :D

8. Saya nak spent timebetul-betul dengan adik-adik kesayangan saya. . . sebab saya hanya ada mereka.. . ;D

9. Merajinkandiri. kena practice awal2 lagi2.selalunya apa yang kita buat, kitaakan buat untuk diri kita sendiri.nanti lepas kawen,kena buat untuk kita dansuami.so rajin tu kena UP sikit dari yang biasa.hee. . . .

10. Cita-cita nak Belirumah atas nama sendiri dan kereta pun atas nama sendiri.. rumah sekarangmakin mahal.lagi2 dekat Kuala Lumpur. rumah yang dulunya RM100K sekarang dah jadihampir setengah juta. buat masa ni saya bersyukur sebab ummie abah dah sediakanrumah untuk setiap anak2nya so saya dah ada rumah.cuma rumah tu atas nama abah.;Dnanti bila saya dah cukup duit nanti,saya nak beli rumah sendiri., eh , tapimungkin bersama suami nanti . . .tak kisah lah rumah apa pun.untuk kesenangananak2 saya :)

11. Buang tabiat zamanremaja yang kepada yang lebih baik. Tak gitu. . . semua orang tak sempurna kan.. . so. . . kita kena menuju islah juga. . . :D

12. Lastly, lupa pulak perkara penting nie. . .kena list kan barang-barang dan budget untuk persiapan untuk hari perkahwinanidaman saya nanti. . . Semoga segalanya dipermudahkan. . Ammen,

Erm. . . cukuplah tu. . .banyak-banyak nanti tak tertunai pulak. . . Ini je list saya untuk new postkali ini. Moga segalanya berjalan dengan lancar. . . dalam beberapa bulan ini. . .Ameen Ya Rabb.

Comments

  1. suka tgok mmbr bahagia..nai doakan kebahagiaan kite gak yek,,

    ReplyDelete
  2. @ckin cadbury

    doakan ak tau ckin. . . tinggal bape bulan je lg. . . takut je. . .huhu. . .

    aku sntiasa doakan kwn2 aku. . . ckin kawen cepat2 tau. . . :)

    ReplyDelete
  3. moga tercapai hajat tcer lala :)

    ReplyDelete
  4. hehe..waahh bahgia nyer dier pnya post bnyk sngt perancangan hehe..insyallah smua d permudahkan... (^_^)v..eheemm jup nk mention kt ckin...die da start gna pkataan "doakan kte gak" hehe..waaahh sbr yer ckin blum msa kamoo lg hehe..

    ReplyDelete
  5. @amALIVE

    Ameen Ya Rabb. . . doakan teacher lala tau. . . teacher nak kawen nieh,..ngeh2...

    ReplyDelete
  6. @syima lurfe

    ckin mesti lah sabar....tgk smpi skrg die bertahan kan cintanya. . .hehe. ;D

    tu bru 12 kak. . . buat mana yg mampu dlu....hee

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Dengan Siapa Saya Wajib Berhijab Dan Bersalam?

Pentingnya FOLIC ACID Sebelum Dan Semasa Hamil

Tidur Sunnah Rasulullah