[KETENANGAN:: JIWA ] : Ambillah waktu seketika untuk menangis...::

Assalamualaikum w.b.t.h..salam syukur,salam tarbiyah,salam sayang..salam perjuangan..
Apa khabar iman sahabat-sahabat sekalian?
Apa khabar rohani anda hari ini?
Apa khabar jiwa rakan-rakan sekalian?

idhhakuu qaliilan wabkuu khatiiraa
(Ketawalah sedikit dan menangislah banyak)
Dalam seharian kita hidup didunia,jiwa yang kadang-kadang sering jauh dari Allah sentiasa membuatkan kita alpa...Astagfirullah,kita banyak bergembira dari bersedih...kita banyak ketawa dari menangis,kita banyak menyayangi keduniaan kita dari Allah s.w.t....saya mahu nasihatkan diri saya dan kalian semua,marilah kita kurangkan ketawa didunia..kita mungkin ketawa didunia dan menangis di Akhirat,kita mungkin bergembira didunia dan bersedih di Akhirat....

jgnlah seperti itu....

Saiyidina Ali berkata: "Adapun Allah s.w.t di muka bumi ini bejana-bejana; iaitulah hati manusia. Sebaik-baik hati ialah yang bersih, tegas dan lunak. Kemudian beliau menjelaskan pula; Maksudnya, bersih dalam keyakinan, tegas dalam urusan agama, dan lunak dalam pergaulan dangan kaum Muslimin."

biar kita semua bersedih,menangisi dosa-dosa kita agar di akhirat kelak ...
kita menjadi Manusia yang paling gembira...
Alainaa an natahammalal masyaqqah
(Kita mesti menanggung kesusahan)

biar kita terasa susah mengawal nafsu didunia agar terasa senang diakhirat...
kurangkan ketawa banyakkan menangis....
Allahumma innaka ‘afuuwun tuhibbul ‘afwa fa’fu ‘annaa
(Ya Allah, sesungguhnya engkau amat pemaaf, menyukai kemaafan, maka maafkanlah kami)
"Sesiapa yang melakukan suatu dosa, maka akan tumbuh di hatinya setitik hitam. Kiranya ia bertaubat akan terkikislah titik hitam itu dari muka hatinya. Jika ia tidak bertaubat, mak titik hitam itu akan terus merebak, sehingga muka hatinya menjadi hitam."
Hadis ini sesuai dengan firman Allah Ta'ala di dalam Al-Quran: "Bahkan telah termetrai dimuka hati mereka apa yang mereka kerjakan." (al-Mutahffifun:14)

Innallaaha ’alaa kulli syai in qadiir
(Sesungguhnya Allah berkuasa atas tiap-tiap sesuatu)
pohonlah keampunan dari Allah sebelum terlambat...
mungkin dalam kita dok gembira,bersuka ria...malaikat maut datang menjemput..
bersederhanalah dalam kehidupan..
"kurangkan ketawa banyakkan menangis"
Pernahkah kekadang diri merasakan sangat rindu kepada Allah?Pernahkah dirimu merintih tatkala mendengar alunan zikirullah,bacaan al-furqAn?disaat bergemanya laungan AZAN?dan pernah kah dirimu menangisi diatas tiap-tiap kesilapan dan kealpaan yang dilakukan?
Firman Allah Ta'ala: "Barangsiapa yang tiada bertaubat, maka mereka itu adalah orang-orang yang teraniaya." (al-Hujarat:11)

Firman Allah Ta'ala mensifatkan ZatNya sebagai Maha Penerima taubat dan Maha Pengampun: "(Tuhan) Pengampun dosa, Penerima taubat, sangat keras siksaNya, dan amat besar kurniaNya, tiada Tuhan melainkan Allah, kepadaNya kesudahan segala tujuan." (Al-Mu'min:3)

wahai sahabat,buat diriku dan dirimu..Aku berpesan,ambillah waktu seketika utk menitiskan airmata...menangislah,dan menangislah...dan percayalah airmatamu kan menjadi penyelamat dirimu kelak..

Comments

Popular posts from this blog

Dengan Siapa Saya Wajib Berhijab Dan Bersalam?

Pentingnya FOLIC ACID Sebelum Dan Semasa Hamil

Bittaufiq wannajah fil imtihan